thumb

Spotlight op online veiligheid en vertrouwen

Nieuws | 18-11-2019
thumb

Het PMP Café van donderdag 14 november stond in het teken van online veiligheid en vertrouwen. Sprekers Werner Alsemgeest en Hans Koning spraken over hacken en blockchain technologie, waarna er tijd was voor ‘PMP durf te vragen’ en natuurlijk een goede borrel.

Café Ebeling in hartje centrum Amsterdam stroomt donderdagmiddag al snel vol voor de jaarlijkse editie van PMP Café. In een gezellige setting stapt Werner Alsemgeest, na de opening van PMP directeur Gerben van der Werf, het podium op. Hij is ethisch hacker bij Grant Thornton en spreekt over cyberweerbaarheid. Wat doe je als je organisatie gehackt wordt? En hoe voorkom je het? Aan de hand van een praktisch voorbeeld identificeert hij de risico’s en geeft tips hoe je je netwerk, systemen en daarmee je gebruikers kunt beschermen.

Hierna is het de beurt aan Hans Koning, die spreekt over Vertrouwen 2.0. Wie is wie op het internet? En wie kun je nog vertrouwen? De oplossing, volgens Hans, is blockchain technologie. Een openbaar en gedeeld authenticatiesysteem dat op basis van consensus werkt en dus betrouwbaar is. Wat betekent dit voor het werk van de commissaris? Hierover wordt druk gediscussieerd. Met als afsluiting: het is van belang dat we nu al gaan nadenken over de impact die het zal gaan hebben op het toezicht.

In het laatste onderdeel van de middag, ‘PMP durf te vragen’ mag je om alles vragen, behalve om geld. Floris van Hest strijdt met zijn Stichting Noordzee voor een schone en gezonde Noordzee en wil als verbindend goed doel nog effectiever zijn. Uit de zaal komen veel suggesties. “Richt je op andere energiebronnen dan windmolens”, klinkt het. En: “Organiseer een toekomstvisie over de Noordzee en werk vervolgens terug naar vandaag.” Genoeg stof tot nadenken dus, waarna het officiële gedeelte van de middag voorbij is en er tijd is voor een borrel en veel goede gesprekken.